Από την Έντυπη Καθημερινή

Με μικρή υποχώρηση, αλλά στα ίδια επίπεδα, κινήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τόνωση της αγοράς. Στα 111 ανήλθαν τον Οκτώβριο τα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς, σημειώνοντας πτώση τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίο ανήλθαν στα 124 όσο και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, κατά τον οποίο ανήλθαν στα 117. Από τα συνολικά 111 έγγραφα, για τα οποία δεν διευκρινίζεται κατά πόσο πρόκειται για σπίτια ή διαμερίσματα, τα περισσότερα κατατέθηκαν στην επαρχία Λεμεσού, ενώ τα λιγότερα στην επαρχία Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, 39 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς κατατέθηκαν στη Λεμεσό, με την Πάφο να ακολουθεί με 35 έγγραφα. Χαρακτηριστική εξακολουθεί να είναι να είναι η προτίμηση των ξένων αγοραστών στις παράλιες πόλεις, καθώς τον Οκτώβριο κατατέθηκαν στην επαρχία Λάρνακας 28 πωλητήρια έγγραφα, την ώρα που στην πρωτεύουσα κατατέθηκαν μόλις 4 έγγραφα, κατά 1 λιγότερο από την επαρχία Αμμοχώστου.

Η Λεμεσός εμφανίζεται ελαφρώς πιο ανεβασμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, που είχαν κατατεθεί 33 έγγραφα, ενώ μικρή πτώση 4 εγγράφων σημειώθηκε στη Λάρνακα και ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου, καθώς τα πωλητήρια έγγραφα μειώθηκαν κατά 9. Αντίθετα, σταθερά παρέμειναν τα δεδομένα στην επαρχία Αμμοχώστου, τη στιγμή που στη Λευκωσία σημειώθηκε μείωση 6 εγγράφων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καταδεικνύοντας ότι η πρωτεύουσα δεν καταφέρνει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων αγοραστών. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων με αλλοδαπούς αγοραστές στη Λευκωσία είναι οριακά πιο βελτιωμένος, καθώς τον Οκτώβριο του 2014 είχε κατατεθεί μόλις 1 έγγραφο, ενώ η Πάφος παρουσίασε μείωση 1 εγγράφου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκε σε ετήσια βάση η κατάθεση εγγράφων στις υπόλοιπες επαρχίες, με εξαίρεση τη Λεμεσό, η οποία τον φετινό Οκτώβριο είχε 39 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς, έναντι 27 τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Πιο αισθητή ήταν η πτώση στην επαρχία Πάφου, στην οποία τα πωλητήρια έγγραφα μειώθηκαν κατά 15, ενώ στην επαρχία Λάρνακας υποχώρησαν κατά 5.

Ζήτηση στα παράλια
Βελτιωμένη ήταν, επίσης, η συνολική εικόνα του δεκαμήνου για τις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 τα πωλητήρια έγγραφα για ξένους αγοραστές ανήλθαν στα 1.076, έναντι 1.003 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 7,27%. Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς έφτασαν το δεκάμηνο το 27% των συνολικών πωλήσεων, παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) Γιώργος Μουσκίδης εξηγεί ότι η ξεκάθαρη ζήτηση από αλλοδαπούς αγοραστές εντοπίζεται σε Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα, στην οποία καταγράφονται πωλήσεις κυρίως από Λιβανέζους, συνήθως μικρότερης αξίας σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις στην επαρχία Λεμεσού. Την ίδια ώρα, οι συνολικές πωλήσεις τόσο από Κύπριους όσο και από αλλοδαπούς αγοραστές, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα πωλητήρια έγγραφα, πλησίασαν το δεκάμηνο τις 4.000. Παράλληλα, με βάση τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις μέχρι το τέλος του 2015 δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000, αφού αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 4.800 και 4.900, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 8%.

House owner/real estate agent giving away the keys - house out of focus

House owner/real estate agent giving away the keys – house out of focus